Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

САЩ

Щатските борси продължиха рекордния устрем

Еуфорията около най-голямата американска крипто платформа Coinbase не стихва

Щатските борси продължиха рекордния устрем

Сградата на борсата на Wall Street. Снимка: Bloomberg LP

Окуражаващите корпоративни отчети и икономическите данни насърчиха американските фондови борси в четвъртък. Индексът на сините чипове Dow Jones за първи път мина границата от 34 000 пункта и затвори сесията с ръст от 0,9% на 34 035 пункта. По-широкият S&P 500 също се покачи силно с 1,11% до 4170 пункта, като това гарантира нови рекорди и за двата бенчмарка. Индексът на технологичната борса Nasdaq се повиши с 1,31 процента до 14 038 пункта.

Водещи подсектори на S&P 500 бяха тези на недвижимите имоти, здравеопазването и технологичния бранш. Акциите на финансовите компании се понижиха въпреки някои добри финансови отчети – преди всичко заради натиска от падането на доходността по облигациите, макар че Citigroup Inc. и Bank of America Corp. отчетоха по-добри от прогнозираните приходи от търговия.

Като цяло пазарът расте в последните сесии на фона на отварянето на икономиката и трилионите долари, разпределени като стимули. S&P 500 е е прибавил близо 10% през 2021 г., като енергетиката и финансите са двата най-печеливши сектора.

Продажбите на дребно в САЩ се ускориха през март с най-бързия темп от 10 месеца, след като отварянето на бизнеса, увеличеното наемане на служители и новият кръг от стимулите окуражиха купувачите.

Стойността на общите продажби се е увеличила с 9,8% през миналия месец, записвайки голям напредък от ревизирания спад от 2,7% през февруари, показват данните на Министерството на търговията.

В същото време броят на подадените заявления за обезщетения при безработица в САЩ намаляха през миналата седмица до най-ниското си ниво от началото на пандемията.

Подадените за първи път заявления за обезщетения по редовните държавни програми са намалели със 193 хиляди до 576 хиляди през седмицата, приключила на 10 април, съобщи Министерството на труда. 

„На силното увеличение на продажбите на дребно трябва да се гледа положително, а в края на първото тримесечие се очаква силен растеж на потреблението“, е оценката на анализаторите от Helaba Ралф Умлауф на данните. По негово мнение Фед няма да се подложи на натиска да се отклони от експанзивния си лихвен процент в скоро време.

Фокусът на инвеститорите падна, наред с други неща, върху Bank of America. Подобно на вътрешните си конкуренти кредиторът рязко увеличи печалбите си в началото на годината. Крайният резултат през първото тримесечие възлезе на 7,6 милиарда долара, два пъти повече, отколкото година по-рано. Акциите поскъпнаха с повече от три процента в средата на сесията, но приключиха с понижение от 1,5 на сто до 54,32 долара. Втората по големина американска банка по активи отключи 2,7 милиарда долара от своите резерви и представи план за обратно изкупуване на акции за 25 милиарда долара, залагайки на бързо икономическо възстановяване, задвижено от масовите ваксинации. Акциите обаче поевтиняват с 1%.

Blackrock, най-големият мениджър на богатство в света, отчете 16%-ен ръст на печалбата през първото тримесечие. Акциите поскъпнаха с 2,09 процента до 817,84 долара.

Книжата на Citigroup поевтиняха с 0,51%. Банката надмина прогнозите на анализаторите за резултатите си за първото тримесечие заради силните приходи от инвестиционното банкиране и по-голямо от очакваното освобождаване на резервите за загуби по заеми.

Един ден след впечатляващия дебют на Coinbase на фондовия пазар еуфорията на инвеститорите продължава. Акциите на най-големия търговски център за криптовалути в САЩ поскъпнаха с 3,1 процента до 338 долара. Това направи пазарната капитализация на Coinbase по-висока, отколкото на собственика на Нюйоркската фондова борса, ICE и Nasdaq, взети заедно. Най-старата и най-известна криптовалута биткойн също отчете лек ръст ди 62 533 долара. Борсата за криптовалути стана публична компания в сряда чрез директно листване.

Applovin също попадна под прожекторите днес. С IPO-то си компанията за мобилни игри възнамеряваше да набере 2,4 милиарда долара. Акциите започнаха да се търгуват в четвъртък на ниво от 70 долара, но след това първоначално се понижиха. Бизнесът на Applovin подкрепя разработчиците на приложения при тестване и анализ на техните приложения, както и при последващия им маркетинг. Компанията е изградила и портфолио от около 200 мобилни игри. Анализаторите имаха големи очаквания за IPO-то на компанията. В крайна сметка обаче днес последва срив с цели 18,50 на сто до 65,20 долара за брой.

В четвъртък под силен натиск бяха акциите на Quantumscapе, след като активистът на късите продажби Scorpion Capital публикува отрицателен доклад. Книжата на производителя на твърдотелни литиево-метални батерии, съфинансиран от Volkswagen и Бил Гейтс, се сринаха с 12,2%. Scorpion Capital написа в Twitter : „Залагаме на късо на Quantumscape“.

Акциите на търговеца на дрехи American Eagle Outfitters поскъпнаха с 4,09% до най-високото си ниво от повече от 14 години. За първото тримесечие групата очаква приходи от над 1 млрд. долара, което е над средните прогнози на анализаторите. Според анализаторите на Jefferies секторът се възползва от дълго задържаното търсене, държавните средства за потребителите и новите сезонни стоки.

Акциите на Dell Technologies поскъпнаха с 6,75 процента, защото компанията иска да продаде дела си в компанията за облачен софтуер VMware. Това трябва да доведе до специален дивидент за акционерите в размер до 12 милиарда долара. Акциите на VMware също поскъпнаха – с 2,94%.

Във вторник Администрацията по храните и лекарствата призова за пауза при прилагането на ваксината срещу Covid-19 на J&J, след като шестима души в САЩ развиха рядко заболяване, включващо кръвни съсиреци. Съобщението не се очаква да окаже съществено влияние върху темпото на разпространение на ваксината в САЩ.

Във вторник Администрацията по храните и лекарствата призова за пауза при прилагането на ваксината срещу Covid-19 на J&J, след като шестима души в САЩ развиха рядко заболяване, включващо кръвни съсиреци. Съобщението не се очаква да окаже съществено влияние върху темпото на разпространение на ваксината в САЩ.

По статията работи: Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари ()


Още от САЩ
Сигналите на Фед вкараха щатските индекси в зоната на загубите